Julkaistu Jätä kommentti

Kysymyksiä ja vastauksia sähköpotkulaudoista Q & A

sähköpotkulauta ja sähköperämoottori artikkelikuva

Kysymyksiä ja vastauksia sähköpotkulaudoista Q & A

Sähköllä liikkuminen, eli eegoilu on erittäin nopeasti kasvava liikkumismuoto. Kehitys tulee olemaan äärimmäisen nopeaa ja mullistavaa, tämä tulee muuttamaan meidän kaikkien käsityksen tehokkaasta ja ekologisesta liikkumisesta; maalla, merellä ja ilmassa.

Me Eegolla haluamme olla tämän kehityksen aallonharjalla. Etsimme nerokkaimmat tuoteuutuudet, testaamme sähkötekniset vaatimukset Suomen olosuhteisiin ja esittelemme teille ammattitaidolla parhaan hyötysuhteen kokoonpanot. Tarkoituksenamme on yksinkertaistaa sähkön monimuotoisuus ja terminologia, jotta juuri sinun on helpompi valita oikeat osat ja kokoonpano sähköajoneuvollesi.

Ensimmäinen osio on usein kysytyille kysymyksille. Kysymyksiä ja vastauksia tullaan lisäämään, sitä mukaan miten niitä kehittyy eegoilun ympärille. Voit myös olla meihin yhteydessä sähköpostilla lähettämällä kysymyksesi osoitteeseen asiakaspalvelu(@)eego.fi, tai soittamalla numeroon 045 665 4849. Myös meidän facebook -sivustollamme (www.facebook.com/eegofi), on helppo aloittaa chat-keskustelu kanssamme.

logo valkoiset reunat

K) Kuinka monta kilometriä ajaa yhdellä latauksella?

V) Toimintasäde riippuu todella paljon ajotyylistä, maastosta ja kuormasta. Akut voi varmasti saada tyhjäksi jo 10 kilometrinkin matkalla, agressiivisella ajotyylillä, raskaalla kuormalla ja mäkisessä maastossa. Toisaalta, rauhallinen ajotyyli tasaisella kaasulla keskivertomaastossa, voit päästä jopa 40 kilometriä. Tuota 25 km luvattua toimintasädettä voidaan pitää kohtuullisen agressiivisen ajon keskivertona 48 volttisissa malleissa. 36 volttisten -mallien hyötysuhde ei ole yhtä hyvä kuin 48V -mallien, joten niissä tuo ilmoitettu 25km toimintasäde toteutuu rauhallisella kaasun käytöllä, tasaisessa maastossa. Tämä kuvaus perustuu meidän omaan kokemukseen, Eegojen varustukseen kuuluvilla lead- acid akuilla. Saatavilla on myös tehokkaampia litium akkuja, lisätietoja niistä: asiakaspalvelu@eego.fi. 

K) Kuinka kauan lataus kestää? Kuinka kauan akut säilyvät? Pitääkö akut ladata yhtäjaksoisesti?

V) Eegojen mukana tulevien perusakkujen latausaika on n. 5-8 tuntia tyhjästä täyteen. Optimaalisella latauksella, eli aina lähes tyhjäksi ajettuna ja aina täyteen asti ladattuna, akut säilyttävät varaustehonsa n. 300 latauskertaa. Ajotyylistä riippuen 48V järjestelmällä n. 7500km – 12000km, ja 36V järjestelmällä 7500 kilometristä alaspäin. Akkuja ei ole pakko ladata yhtäjaksoisesti tyhjästä täyteen, mutta se on suotavaa akkujen käyttöiän maksimoimiseksi. Toisaalta epäsäännölliset lataukset saattavat olla houkuttelevia, koska akut ottavat tehokkaimmin virtaa vastaa ensimmäisillä lataustunneilla, joten tunninkin latauksella saa jo mukavasti lisää kilometrejä.

K) Onko Eegoissa irroitettava istuin?

V) Kyllä, istuin on helppo irroittaa muutamassa sekunnissa pikakiinnityksestä.

K) Onko Eego helppo huoltaa?

V) Kyllä. Kaikki varaosat on helposti saatavilla ja vaihdettavissa. Voit myös helposti päivittää pyörääsi uusia osia. Esim, 36 volttisen mallin voi muuttaa 48 volttiseksi vaihtamalla moottorin, akut ja controllerin. Näin saat täysin uuden tuntuisen kulkupelin, vanhassa rungossa. Sinun ei siis tarvitse joka kerta ostaa uutta eegoa, vaan voit helposti muokata sen aina käyttötarkoituksiasi vastaavaksi. Eegoissa on ketjuveto, joten välityksiä muuttamalla on  myös helppo muuttaa eegon ominaisuuksia.

K) Milloin Eegolla voi ajaa?

V) Eegolla voi ajaa kaikkina neljänä vuodenaikana. Kesällä ja talvella, keväällä ja syksyllä, sisällä ja ulkona. Muutamia  huomioitavia seikkoja: Sähkö ja vesi ei ole hyvä yhdistelmä, Eegon sähköosat eivät siis saa joutua kosketuksiin veden kanssa. Eegojen sähköosat on suojattu roiskevedeltä, mutta ajaminen sateessa ja märällä kelillä omalla vastuulla. Me olemme ajaneet testi eegoilla päivittäin lumi, räntä ja vesisateessa, nyt viime päivinä myös auringonpaisteessa, ilman minkäänlaisia ongelmia. Mutta tämä omalla vastuulla, takuu ei korvaa oikosulun aiheuttamia vaurioita. Toinen huomioitava seikka koskee talvi käyttöä. Akut olisi hyvä ladata ja säilyttää sisätiloissa, maksimaalisen hyötysuhteen saavuttamiseksi. Vaikka ulkona olisi kovakin pakkanen ja olet ladannut akut sisällä lämpimässä, niin menee useampi tunti ennen kuin kylmyys alkaa vaikuttamaan akkujen suoritustehoon. Sinulla on siis talvellakin täysi toimintasäde käytössä. Itse Eegon runkoa voi hyvin säilyttää kylmässäkin. Akut on helppo irroittaa jalustan alta parissa sekunnissa ja nostaa kantokassissa olevat akut sisälle lämpimään.

K) Miten Eego ladataan?

V) Eegot ladataan mukana tulevalla 230V verkkovirtalaturilla tavallisesta pistorasiasta. Voit kytkeä laturin suoraan Eegon kyljessä olevaan latauspistokkeeseen, tai irroittaa akut Eegosta ja ladata akut esimerkiksi kotona Eegon ollessa pyörävarastossa.  

K) Mitä eroa on 36 volttisella Eegolla ja 48 volttisella Eegolla?

V) Näillä on kaksi merkittävää eroa, akkujen määrä ja hyötysuhde. 36 volttisissa malleissa on 3kpl 12 voltin 12 ampeeritunnin akkuja sarjaankytkettyinä, eli 36 volttia 12 ampeerituntia. 48 voltin malleissa on 4kpl vastaavia akkuja sarjaankytkettynä, eli 48 volttia 12 ampeerituntia, yksi kokonainen 12 ampeeritunnin akku enemmän verrattuna kuin 36 voltin sarjalaisissa. Toinen merkittävä asia on hyötysuhde, esimerkiksi 1000W  tehoinen moottori 36V sähköjärjestelmällä ottaa akuista virtaa 27,7 ampeeria (I=P/U, eli virrat/ampeerit/I on teho/watit/P jaettuna jännitteellä/voltit/U) maksimissaan. 1000W 48V moottori ottaa samalla kaavalla akuista virtaa 20,83 ampeeria, siis huomattavasti vähemmän kuin 36V moottori, sen lisäksi 48V malleissa on yksi 12Ah akku enemmän. Toisin sanoen, kun 36V Eegoa kuormittaa, suurempi osa akkujen varauksesta muuttuu lämmöksi korkeiden virtojen eli ampeerien takia, eli hukkatehoksi. Tästä ei ole haittaa järjestelmälle, mutta toimintasäde kyllä pienenee raskaassa käytössä. 48V malleissa virrat ei nouse niin korkeiksi, vaikka vastassa olisi pidempikin ylämäki. Akkujen varauksesta jää suurempi osa siihen olennaisimpaan, eli moottorin pyörittämiseen, jolloin saadaan parempi toimintasäde. Painottaen vielä, että pienemmän virrankulutuksen lisäksi 48V malleissa oli yksi kokonainen akku enemmän tuomaan lisää toimintasädettä ja vääntöä.

K) Taittuuko eegon runko kasaan?

K) Kyllä taittuu. Ohjaustangon alapäässä olevasta vivusta Eegon runko taittuu kasaan. Ohjaustanko toimii tällöin hyvin kantokahvana. Eegot menevät yllättän pieneen tilaan, joten ne on helppo ottaa mukaan auton takakontissa vaikka mökille. Myös akut on nopea irroittaa, joten voit jakaa eegon painon kahteen osaan jolloin sitä on kevyempi liikutella runko taitettuna. 

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ei se mitään, lähetä kysymyksesi meille asiakaspalvelu@eego.fi, niin vastaamme sinulle henkilökohtaisesti ja lisäämme kysymyksesi tänne meidän nettisivuille.

Laadukas sähköpotkulauta, miten valmistetaan ?

Eego Instagram | kuvia ja videoita

sähköpotkulauta ja sähköperämoottori artikkelikuva

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.